banner
Gayrimenkul devri

Gayrimenkul devri

Satınalma Masrafları;

1. Alım/Satım Vergisi:
Gayrimenkulün beyan edilen satış bedelinin %4’ü devlete vergi olarak ödenir (örnek : beyan edilen satış bedeli 30.000 $ ise vergi 1200 $’dır.) 
2. Başvuru Ücreti:
350.-$(Tapu Müdürlüğüne  başvuru sırasındaki evrak işlemleri, harita, pasaport tercümeleri ve gerekli bilginin sağlanması için ödenen hizmet bedeli)
3. Tercüme Ücretleri:
110.-$ (Tapu devir işlemleri sırasında, alıcının onayından emin olmak için bir tercüman gerekebilir)

4. Emlak Acentesi Komisyonu:
Kayıtlı ve lisanslı emlak acenteleri, her iki taraftan da gerçek satış bedelinin %3 + KDV oranında bir servis bedeli alır.
Ek Masraflar:
Tapu devri sonrası oluşan  masraflar alıcıya aittir:
Elektrik Sözleşmesi Devri: Yaklaşık 100 ~ 210.-$
Su Sözleşmesi Devri: Yaklaşık 75 ~ 220 -$
TV-Digiturk Aboneliği: Yaklaşık 120.-$
Telefon Hattı: Yaklaşık 15.-$ (hat alabilmek için oturma izni gerekmektedir)
Belediye Vergisi: Yıllık bazda gayrimenkulün o yıl için belirlenen değerinin %0.1’i olarak ödenir

SATINALMA PROSEDÜRÜ NASILDIR?

Anlaşmalar
Portföyümüz içinde yer alan gayrimenkullerden birini satın almaya karar verdiğinizde aşağıdaki prosedürler ile ilgili olarak size yardımcı olacağız: İşlemlerin sorunsuz yürütülmesi adına gayrimenkulün hukuki açıdan kontrol edilmesi.
Türk Mülkiyet Yasaları’na uygun ve alıcının haklarını koruyan geçerli bir sözleşmenin oluşturulması. İki tarafı da garanti altına alan standart bir depozito sözleşmesinin hazırlanması Alıcının talebi halinde, ilgili elçilikten referans sahibi olan bir avukatın temin edilmesi Tüm başvuruların yapılması ve tapu devri aşamasına kadar takip edilmesi (Yetkili makamlarca izin ve Kadastro kontrol ve onayı). Yabancılar polisinden oturma izninin alınması (karşılıklı anlaşmalar nedeni ile bazı ülke vatandaşları için minimum 6 aylık oturma izni zorunludur).

Depozito Ödemesi
Tapu Müdürlüğünde işlemlere başlamadan, satış bedelinin %20’sinin depozito olarak satıcıya ödenmesi istenecektir (sözleşmede belirtildiği gibi). Kalan meblağ, tüm yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra tarafların nihai işlem için çağrılmaları esnasında ödenecektir.

İzin
Alıcı yabancı ülke vatandaşı ise, Tapu Müdürlüğü yetkili makamlardan onay alır. Bu işlem, gayrimenkulün askeri ya da stratejik bölgede olup olmadığının ve alıcının kimliğinin kontrolü açısından gereklidir. Bu izin genellikle birkaç gün içerisinde alınmaktadır.

Tapu Devri
Tapu devri için gerekli onayların alınmasını takiben, tapunun üzerinize devri için ya bir Century21 Hedef yetkilisine ya da belirleyeceğiniz bir avukata vekaletname verebilir ya da kendiniz gelebilirsiniz.
Bu aşamada yukarıda belirtilen “Genel Alım/Satım İşlemleri’ne dair masrafların ödenmesi talep edilecektir.
Satış aşamasında, alıcının Noter onaylı pasaport tercümesi, iki adet yeni çekilmiş resmi, alıcının Vergi Dairesinden alınmış Vergi numarası ibraz edilmelidir.
Eğer alıcı adına başka birisi vekaleten işlem yapacak ise, vekaletnamenin Türkiye’deki makamlarca onaylanmış aslı da tercümesi ile birlikte Tapu Müdürlüğüne verilecektir.

Yabancıların Türkiye’de Mülk Edinmesine Dair Yasal Durum
12 Aralık 2005 tarihinde, Tapu Kadastro Kanunu’nu 35.maddesinde yapılan güncelleme ile yabancı özel ve tüzel kişilerin mülk edinmesine dair düzenlemeler getirilmiştir.
Yasal gereklilikler sağlandığı takdirde, yabancı gerçek kişiler oturma ya da iş amacı ile kullanmak için, ilerleme planlarında bu amaçla ayrılmış bölgelerde emlak sahibi olabilirler. Yabancı ülke mensubu bir gerçek kişinin Türkiye’de sahip olabileceği emlakların toplam alanı 300.000 m2’den fazla olamaz.

Kaynak: www.tkgm.gov.tr
Bölüm: Türkiye’de Yabancıların Mülk Edinmesi

1-1 ELEKTRİK ABONESİ

Abone olma bedeli müşterinin kendisine ait olan bir konudur. (100 - 250 $ ) arası masrafı olur KW nın büyüklüğüne bağlı olarak fiyat değişir. Century21 Hedef tarafından mevcut abone veya yeni abone müşteri adına yapılır. Alınan abone evrakı müşteriye teslim edilir. Bundan sonraki fatura takipleri ve ödemeler Abone sahibi tarafından yapılır. Century21 Hedef Fatura takibi ve ödemesi ile sorumlu değildir.

1-2 ELEKTİRİK FATURA ÖDEME YERLERİ VE KOŞULLARI

Abone sahibine TEDAŞ tarafından verilen abone numarası ile birlikte aylık gelecek olan faturalarını elden TEDAŞ a giderek ödeyebilir veya bankasına vereceği otomatik ödeme talimatı ile banka tarafından ödenmesini sağlayabilir.



2- SU ABONESİ

Abone olma bedeli müşterinin kendisine ait olan bir konudur. (75 – 250 $) arası abone masrafı olur. Mevcut abone veya yeni abone olmasına bağlı olarak bedel değişir. Century21 Hedef tarafından mevcut abone veya yeni abone müşteri adına yapılır. Alınan abone evrakı Müşteriye teslim edilir. Bundan sonraki fatura takipleri ve ödemeler Abone sahibi tarafından yapılır. Century21 Hedef Fatura takibi ve ödemesi ile sorumlu değildir.

Su faturalarını da Bankanıza vereceğiniz bir otomatik ödeme talimatı ile ödeyebilirsiniz.



3- YILLIK EMLAK VE ÇEVRE DÜZEN VERGİSİ

Her yılın Ocak ve Mayıs ayında emlak vergileri iki taksit veya tek seferde olmak üzere, bağlı olduğu Belediye ye gidilerek ödenir. Evin M2 si bazında hesaplanan emlak vergisi 50 – 700.-$  arası değişir. Ödeme için tapu maliklerinin her birinin pasaport (veya tam isim) ile gitmeleri yeterlidir. Ödeme yapıldıktan sonra alınacak olan dekont bir yıl süre ile saklanmalıdır.